Maneviyat Programı

Maneviyat Programı

HABER TARİHİ: 24 Mart 2020
3351 Kişi okudu



MANEVİYAT PROGRAMI

Korana virüs tedbirleri kapsamında evde kaldığımız günler ''Üç aylar'' gibi güzel bir iklime tevafuk etti. İnşaallah manevi atmosferimizin katmerlendiği güzel günlerdeyiz. .

Tabiki salgın hastalığın kolgezdiği şu ortamda öncelikli görevimiz Rabbimizin de Kur'an'ın beyan ettiği tedbirler üzerine hareket etmek. Hem bu tedbirlere riayet edeceğiz hem de bu üç aylarda ben ibadetlerimin yanında neler yapabilirim, fert olarak veya ailece okuma planı hazırlasam neler ekleyebilirim düşüncesinde olacağız. Esasında bunlar her zaman yapabileceğimiz planlar. Hepimizin hazırlayabileceği bir örnek listeyi burada faydalı olması açısından yayınlıyoruz. Bu listenin üç aylara ait bir özelliği yok. Ancak rahmet ve bereket atmosferine girdik ve Rabbimiz tüm dünyayı bir imtihandan geçiriyor. İslam'dan uzaklaşmanın, günahların pervasızca çoğalması, insanların Allah'a karşı isyanlarının artması tüm dünyayı bu duruma getirmiş olabilir. Doğrusunu Allah c.c bilir. Şu hadise tüm dünyanın başına geldikten sonra bile bu salgının Allah'tan bağımsız olarak değerlendirmek için insanlar çaba içindeler. Bu Allah'ın bir ibretidir, bu maneviyattan, İslam'dan uzaklaşmanın bir sonucudur dediğinizde hemen bir hücumla karşılaşabiliyorsunuz. Halbu ki bu tür azgınlıkların arttığı toplumlara bu tarz afetlerin geldiğini Kur'an-ı Kerim haber vermektedir. Bu afetlerden hem Müslümanlar hem de tüm insanlık ibret alır. İnsanlar bu vesile ile İslam'a döner ve Kur'an hakim olur.

             Şimdi elimizde geniş bir zaman dilimi var. Alışkanlıklarımızı düzenlemek, günahlardan tevbe etmek, tefekkür etmek için çok çok özel bir fırsat.

 

OKUMALAR

Kur’an-ı Kerim: Elbette listemizin en başında kitabımız olmalı. Hatim etmenin yanı sıra eğer okuyuşumuzda eksiklikler varsa bunlar üzerine çalışabiliriz. Tecvit öğrenebilir, kıraatımızı güzelleştirebiliriz.  Bunun içinşu an için bir hocaya erişemeyeceğimiz için internetten yardım almak en doğrusu oluyor. Özellikle okuyuşumuzu güzelleştirmek için mahreçler konusunda yardım alabiliriz. Günde 5 sayfa okuyarak 4 günde 1 cüz, üç ayda da hatim bitirebiliriz.

Peygamber Efendimiz (asm) buyuruyor:

“Allah katında amellerin en makbulü az da olsa devam üzere yapılanıdır.”

Hatmi bitirip bir yıl boyunca kitabımızın yüzünü açmamak yerine her gün kitabımızla azar azar da olsa hemhal olmak Efendimiz sav’in Hadis-i Şerifi’ne göre daha hayırlıdır. Üç ay, bunu hayatımıza oturtmak için güzel bir zaman dilimi. Özellikle namaz tesbihatımızdan sonra Kur’an okuyabiliriz. Günde 3 vakitten sonra birer sayfa okusak, üç sayfa ediyor. Bu şekilde haftada bir cüz bitirebiliriz inşaallah.

Tefsir: Kitabımızı en iyi şekilde anlayabilmek için tefsirler gerçekten önemli. Özellikle ayetlerin nüzul sebeplerine yer vermeleri ve ayetleri açıklamaları bakımından okuyana çok şey kazandırmaktadırlar. İzahlara ihtiyaç duyduğumuz açık bir gerçektir. Bir tefsir kitabı seçelim ve bir okuma planı oluşturalım.

İlmihal: Özellikle günümüzde ilmihaller ihmal edilmeye başlandı. Kulaktan dolma bilgiler ve alanında yetkin olmayan kişilerin görüşleri/yazıları/yorumları hayatlara daha çok girdi. Bunun sebeplerinden biri  bilgiye daha kolay ulaşabilir oluşumuz ancak bu ne yazık ki ihmal ettiğimiz gerçeğini değiştirmiyor. Bu üç aylarda baştan sona bir ilmihal bitirebiliriz.  . Neyin helal neyin haram olduğunu bilmeden İslamı yaşamamız mümkün mü? Elbette değildir. Kendimiz ve ailemizle birlikte ilmihal konularını okuyabilir, dinleyebilir, not tutabiliriz.

Siyer: Efendimiz sav’in hayatını bilmek İslam’ı anlamanın en önemli basamaklarından şüphesiz. Peygamberimizin sünnetini en iyi şekilde anlayabilmek için hayatını da okumalı, öğrenmeliyiz. Üç aylarda çalışmalarınıza siyer okumayı da dahil edebilirsiniz. Çocuklarınızla yaparken onlar için uygun kitaplar seçmeyi ve onlara uygun konular üzerinde durmayı unutmayın.

Hadis: Hadis okumalarında, büyük ciltli şerhli kitaplar olduğu gibi bir yazarın birkaç hadisi yada bir konu üzerinden hadisleri ele aldığı küçük kitaplarına yer verebilirsiniz.Her gün bir hadis-i şerif ve şerhi okumak, birine anlatmak gibi bir uygulama da başlatabilirsiniz. Yahut her hafta ya da her ay bir Hadis-i Şerif ezberleyebilirsiniz.

Hadis-i Şerif ezberlemek isteyenler İmam Nevevi’nin derlediği 40 Hadis-i Şerif’i Arapça metin ve şerhleriyle birlikte basan kitaplar var. Fiyatları da fazla değil. Kahraman Yayınları’na ait bir eser var. Ben dinleyerek kolay ezberleyebilen biriyim diyenler, özellikle Arapça’yı. Arapça seslendirmenin olduğu bir uygulama araştırdım. Android kullanıyorum o sebeple Google Play Store’da mevcut, ismi “40 Hadiths (İmam En-Nawawi)” Uygulama Türkçe değil ama kullanımı çok basit. Çalıştığınız Hadis-i Şerif’e tıklıyorsunuz ardından son fotoğraftaki görsel geliyor. Orda “Yürüt (play), Tekrarla (replay) tuslarinin olduğu bardan dinleyebilirsiniz. Tekrarla seçeneği çok iyi düşünülmüş gerçekten. Ben telefon ekranına pek bakamadığımdan elime kitabi alıp tekrarla butonuna basıyorum. Ezberi kolaylaştırıyor hamdolsun. Küçük bir öneri olarak heybenizde bulundurabilirsiniz

Nafile Oruçlar: Pazartesi ve Perşembe sünnet oruçları hem fert hem aile olarak en istifadeli dönem olarak ugulayacağımız güzel amellerden olacaktır.

Komşularımıza ve İhtiyaç Sahiplerine Yardım: İnsanların salgın hastalığın daha ilerlemesi durumunda sokağa çıkma yasağı uygulanabilir endişesiyle marketlerdeki ve bakkalardaki bir çok ürünü aldılar. Stokçuluk İslam'ın haram kıldığı bir iştir. Yine de refleks olarak insanlar bu fazla alma işini yapmaktadırlar. Ama bizler bunları alamayan ihtiyaç sahiplerini de ihmal edemeyiz. Çevremizde bu ürünlere ulaşamayan insanları düşünerek tedbirli davranalım. İnfak duygumuzu köreltmeyelim, bencillikten uzak duralım. İnsanlar yemeğe ekmek bulamazken en kaliteli kahveyi içmeyiverelim.

 

İZLEMELER

Videolu Dersler : İnternet aracılığıyla artık  birçok derse ulaşmamız mümkün elhamdülillah. Bu süre zarfında sanki okul disiplininde videolu derslerden yararlanmayı hedefleyebiliriz. Bu  tür dersler genelde kanallarda “Oynatma Listesi” halinde yayınlanmakta. Videoların kaç tane olduğuna bakarak kendimize güzel bir program hazırlayabiliriz.

Sohbetler :  İlim meclislerine katılsak da katılmasak da bu videolar bizim için birer nimet. Videoları izleyebiliriz. Sadece ses kaydına dönüştürüp dinlememiz de mümkün. Ailemizle de özellikle akşam vakitlerini değerlendirebiliriz. İnsan bir kere başladı mı düzenli, not alarak ilerlemeye; bırakması zor oluyor. Birkaç gün deneyin farkedeceksiniz inşaallah.

ZİKİR / DUA

Zaten bunun için Şener DEMİR hocamızın yayınladığı kitaplar ellerimizde. Dua imanın en berrak bir göstergesi olduğu gibi aynı zamanda kulluktur, ibadettir. Hatta Peygamber Efendimizin (sav) beyanıyla ibadetin özüdür o. Bu güzel zaman diliminde dua konusuna gösterdiğimiz önem ve özeni arttırabiliriz. Duayı hayatımıza güzelce yerleştirebiliriz.

Zikir Rabbimizi anıştır. Dil ve kalp ile onu hatırlamak, zikretmek. “Allah’ı çokça zikredin ki, felaha eresiniz.” (Enfal, 8/45) “Beni anın, ben de sizi anayım.” (Bakara, 2/152) “Öyle insanlar vardır ki, ne bir ticaret, ne bir alışveriş onları Allah’ı zikirden, namazı kılmaktan, zekatı vermekten alıkoyamaz.” (Nur, 24/37)  Zikrin önemine dair birçok ayet var. Efendimiz sav’in çok güzel sünneti var. Bu güzel günlerde zikirlerimizi arttırıp güzel bir düzen kurabiliriz.



ÜYE GİRİŞİ